Tmavý moskevský kvasový chléb z domácí pekárny

85 min.
Ruská federace

Ingredience

    • 5decilitrůVoda pitná
    • 450gramůMouka žitná celozrnná
    • 1lžíceSušený žitný kvásek
    • 300gramůMouka chlebová
    • 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
    • 1,5lžičkySůl
    • 1lžičkaCukr třtinový
    • 10gramůDroždí
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
433 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
3 g
Sacharidy
90 g
Vláknina
19 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
  • 2
    S uzrálým kvasem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 300 g chlebové a 300 g celozrnné žitné mouky s kypřicím práškem, doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do protějšího cukr.
  • 3
    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 1,1 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
  • 4
    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je naprosto chladný.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.