Tmavý žitný chléb
50 min.
Ingredience
- 2decilitryVoda pitná
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 2lžíceMelasa
- 1lžičkaSůl
- 175gramůMouka pšeničná hladká
- 175gramůMouka žitná
- 2lžíceMléko plnotučné sušené
- 1lžíceKakao
- 1,5lžičkyDroždí sušené
- 1kusVejce slepičí
- 5gramůVločky žitné
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
248 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
4 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
269 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme olej, melasu a sůl. Oba druhy mouky smícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Do jednoho rohu nádoby nasypeme sušené mléko a kakao, vše poprášíme droždím.
- 2Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- 3Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.
- 4Potom ho vytvarujeme do oválného bochníku, dáme na lehce olejem potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout.
- 5Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Vykynutý chléb potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme žitnými vločkami. Pečeme přibližně 30 minut, dokud kůrka nemá zlatavou barvu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.