Točenky
35 min.
Ingredience
- 2lžičkyDroždí
- 250mililitrůMléko polotučné
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2lžičkyCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 560gramůMouka pšeničná hladká
- 2lžičkySůl
Počet porcí:
15Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
202 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
7 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
36 mg
Cukr
972 mg
Postup přípravy
- 1Do velké mísy nasypeme droždí a přilijeme 100 ml mléka, necháme pět minut rozpouštět, zamícháme. Poté přidáme zbytek vlažného mléka, cukr, 60 g másla a rozšlehané vejce. Vše důkladně promícháme, vsypeme mouku se solí a opět důkladně mícháme.
- 2Těsto vyklopíme na stůl, minimálně pět minut hněteme. Nyní by mělo vzniknou pevné a zároveń suché těsto. Vrátíme ho do mísy, zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo, kde ho necháme hodinu a půl kynout.
- 3Těsto si rozdělíme na patnáct kousků, z každého vyválíme zhruba 25 centimetrů dlouhou šňůrku. Tu přeložíme na ppolovinu a zakroutíme do sebe. Díky tomu nám vznikne pletýnka, kterou pomažeme rozšlehaným vejcem.
- 4Přeneseme na plech a 15 minut pečeme v troubě při teplotě 220 stupňů. Před podáváním ještě pocukrujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.