Tofé tyčinky s oříšky kešú
95 min.
Ingredience
- 225gramůMáslo čerstvé
- 315gramůCukr třtinový
- 1lžíceKukuřičný sirup
- 420gramůOřechy Kešu
- 0,5lžičkaSůl
- 340gramůČokoláda hořká
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1374 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
94 g
Sacharidy
122 g
Vláknina
3 g
Cukr
66 g
Postup přípravy
- 1Alobalem postříkaným olejem ve spreji vyložíme zapékací mísu o rozměrech 23 x 23 cm.
- 2Máslo zahříváme ve středně velkém rendlíku na středně silném ohni, dokud se téměř všechno nerozehřeje. Přidáme světle hnědý cukr, světlý kukuřičný sirup a sůl, suroviny mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčíme štětec a setřeme roztok ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Máslo se pravděpodobně začne vydělovat, pokračujeme v míchání a hmota se opět spojí. Přivedeme ji k varu a do rendlíku vložíme cukrářský teploměr. Zahřejeme až na teplotu 146 °C, rendlík odstavíme a vmícháme 140 gramů nahrubo nakrájených kešú oříšků. Nalijeme tofé do připravené zapékací mísy a 5 minut necháme chladnout. Ještě před úplným ztuhnutím vyznačíme nožem na povrchu tyčinky o rozměrech asi 7,5 x 2,5 cm. Pak necháme tofé zcela ztuhnout při pokojové teplotě. Během tuhnutí nakrájíme nadrobno zbývajících 280 gramů oříšků kešú. Oříšky vsypeme do mělké mísy. Nakrájíme ztuhlé tofé na tyčinky podle naznačených čar a zarovnáme nerovné okraje. Takto získáme asi 27 malých tyčinek.
- 3Tyčinky jednotlivě namáčíme do rozehřáté čokolády a ze všech stran je obalíme v oříšcích. Na 15 minut je uložíme do chladničky, aby čokoláda ztuhla.
- 4V uzavřené vzduchotěsné nádobě tyčinky vydrží až tři týdny. Podáváme je když dojdou do pokojové teploty.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.