Torta ricotta
120 min.
Ingredience
- Náplň
- 2kusyCitrony
- 200gramůCukr krupice
- 2kusyPomeranče
- 900gramůSýr Ricotta
- 6kusůVejce slepičí
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 2lžíceCukr moučkový
- 175gramůMáslo čerstvé
- 200gramůCukr krupice
- 2lžíceVíno Marsala
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
549 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
33 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
2 g
Cukr
38 g
Postup přípravy
- 1Hnětačem zpracujeme mouku, cukr, máslo, marsalu a žloutky na hladké těsto. Z těsta utvoříme kouli a dáme ji na hodinu do lednice. Do formy s pérovým uzávěrem o průměru 25 cm napěchujeme 3/4 těsta na dno a po stranách až do výšky 1 cm od okraje formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut, potom necháme ve formě vychladnout.
- 2Mezitím si připravíme náplň: ricottu protlačíme jemným sítem do mísy a šlehačem utřeme dohladka. Přidáme cukr, smetanu, mouku, vejce a strouhanou citrónovou a pomerančovou kůru. Směs nalijeme do formy na těsto. Zbytek těsta rozkrájíme na proužky 1 cm široké a na povrchu dortu z nich vytvoříme mřížku.
- 3Dort pečeme 75 minut, troubu vypneme a dort v ní necháme ještě hodinu dojít. Potom ho vyndáme a necháme zcela vychladnout. Zakryjeme a dáme na 4 hodiny do lednice. Tuhý dort vyjmeme z formy a dáme na tác. Pocukrujeme a ozdobíme plátky pomeranče.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.