Tradiční česká vánočka
80 min.
Ingredience
- 1000gramůMouka polohrubá
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1kusVejce slepičí
- 42gramůDroždí
- 50gramůRozinky
- 50gramůMandle
- 1kusCukr vanilka
- 1lžičkaCitronová kůra
- 1špetkaSůl
- 250mililitrůMléko polotučné
- 150gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr krupice
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
541 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
16 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
4 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Droždí rozdrobíme v troše vlažného mléka se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek.
- 2Do mísy prosijeme mouku, osolíme špetkou soli, přidáme kvásek, žloutky, rozpuštěné, vlahé máslo, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Podle potřeby přilijeme zbylé vlažné mléko a vypracujeme těsto. Do těsta nakonec vmícháme předem spařené, oloupané, najmeno nasekané mandle (trochu ponecháme na ozdobu) a omyté rozinky.
- 3Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout nejméně asi 2 hodiny.
- 4Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílků, ze kterých vyválíme dlouhé válečky. Spodní díl vánočky pleteme ze 4 válečků, na ně posadíme cop pletený ze 3 válečků a navrch položíme zbylé dva upletené válečky, jejichž konce podsuneme pod vánočku.
- 5Připravenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými nasekanými mandlemi. Na koncích a doprostřed vánočky zapíchneme špejle, zabrání rozpečení těsta do stran.
- 6Na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme vánočku asi 50 minut ve středně vyhřáté troubě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
trribulus
út 4. 3. 2014
Dosud jsem vánočky kupovala, ale když jsem vyzkoušela tuhle, asi by mi doma už kupovanou nejedli. Trvá to sice delší dobu kvůli kynutí, ale je výborná!