Tradiční česká vánočka

80 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
541 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
16 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
4 g
Cukr
10 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Droždí rozdrobíme v troše vlažného mléka se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek.
  • 2
    Do mísy prosijeme mouku, osolíme špetkou soli, přidáme kvásek, žloutky, rozpuštěné, vlahé máslo, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Podle potřeby přilijeme zbylé vlažné mléko a vypracujeme těsto. Do těsta nakonec vmícháme předem spařené, oloupané, najmeno nasekané mandle (trochu ponecháme na ozdobu) a omyté rozinky.
  • 3
    Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout nejméně asi 2 hodiny.
  • 4
    Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílků, ze kterých vyválíme dlouhé válečky. Spodní díl vánočky pleteme ze 4 válečků, na ně posadíme cop pletený ze 3 válečků a navrch položíme zbylé dva upletené válečky, jejichž konce podsuneme pod vánočku.
  • 5
    Připravenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými nasekanými mandlemi. Na koncích a doprostřed vánočky zapíchneme špejle, zabrání rozpečení těsta do stran.
  • 6
    Na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme vánočku asi 50 minut ve středně vyhřáté troubě.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
trribulus
út 4. 3. 2014
Dosud jsem vánočky kupovala, ale když jsem vyzkoušela tuhle, asi by mi doma už kupovanou nejedli. Trvá to sice delší dobu kvůli kynutí, ale je výborná!