Třešňovo-čokoládové kostky
80 min.
Ingredience
- 1lžíceTuk
- 3lžíceMouka polohrubá
- Na krém
- 1kusPudinkový prášek - vanilkový
- 250gramůMáslo čerstvé
- 80gramůCukr moučkový
- 4lžíceMléko polotučné
- Na polevu
- 40mililitrůKokosová smetana
- 200gramůČokoláda hořká
- Na těsto
- 250gramůMáslo čerstvé
- 80gramůCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- 1špetkaSůl
- 5kusůVejce slepičí
- 750gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 4lžičkyKakao
- 1lžíceMléko polotučné
- 20kusůTřešně
- 3lžičkyKypřicí prášek do pečiva
Počet porcí:
54Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
167 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
10 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
523 mg
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Do misky vložíme máslo a rozetřeme ho, aby se vytvořila pěna. Přisypeme moučkový a vanilkový cukr a přidáme špetku soli. Kuchyňským robotem šleháme dohladka. Postupně přidáváme vejce a jedno po druhém je zašleháváme do těsta.
- 2V míse si připravíme mouku s práškem do pečiva a uprostřed hromádky mouky vytvoříme důlek. Do něj vložíme lžíci ušlehaného másla s cukrem. Zapracujeme ji a pokračujeme dále, postupně dovnitř zapracujeme všechnu ušlehanou hmotu a umícháme, aby těsto bylo hladké. Rozdělíme těsto na dvě poloviny. Jednu vložíme na vymazaný a polohrubou moukou vysypaný plech o rozměrech 46 krát 30 centimetrů. Do druhé poloviny těsta přidáme kakao smíchané s mlékem. Hladké tmavé těsto pak rozetřeme na světlou část na plechu. Odpeckované a na poloviny rozříznuté třešně rozložíme na těsto. Předehřejeme si troubu na 200 °C a pečeme asi 40 minut. Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme při pokojové teplotě vychladnout.
- 3Připravíme si krém. Pudink uvaříme podle návodu uvedeném na jeho obalu, použijeme přitom ale jenom 4 lžíce mléka a 80 gramů cukru. V misce rozetřeme máslo do pěny a vlijeme a zašleháme do něj pudink. Hotový krém rozetřeme na povrchu upečeného koláče.
- 4Nakonec si nachystáme polevu. Do misky dáme rozlámané kousky čokolády společně s kokosovou smetanou. Zahřejeme, aby se čokoláda úplně rozpustila a navrstvíme polevu na koláč. Necháme ztuhnout a koláč před servírováním rozkrájíme na kostky o rozměrech 5 krát 5 centimetrů.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.