Třešňový koláč z křehkého těsta
70 min.
Ingredience
- Těsto
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaSůl
- 174gramůMáslo čerstvé
- 4lžíceVoda pitná
- 850gramůKompot třešňový
- 75gramůCukr třtinový
- 60gramůCukr krupice
- 174gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaTresť mandlová
- 30gramůRýžový škrob
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
830 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
37 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
3 g
Cukr
33 g
Postup přípravy
- 1V rendlíku smícháme cukry, kukuřičnou moučku Maizenu a šťávu z kompotu. Zahříváme, až se směs začne vařit a tuhnout, odstavíme a vmícháme máslo a mandlovou tresť. Přidáme vypeckované třešně.
- 2Mouku smícháme se solí, máslem a studenou vodou na drobenku. Vypracujeme vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly, jeden větší než druhý. Z většího těsta vyválíme kruh o 4 cm větší než je průměr formy 20-23 cm. Vložíme do formy a přebytečné těsto odkrojíme. Pokryjeme třešňovou náplní. Zbytek těsta rozválíme a vykrojíme v něm čtyři otvory ve tvaru lístků, položíme na náplň a přečnívající těsto přehneme dospodu a vytvoříme okraj. Z odkrojeného těsta vytvoříme bobulky a čtyři lístky, ty naaranžujeme do středu koláče.
- 3Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 15 minut, pak teplotu zmírníme na 180°C a pečeme ještě 25 minut. Před podáváním necháme zcela vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.