Tvarohový koláč z křehkého těsta
100 min.
Ingredience
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 140gramůCukr moučkový
- 20gramůCukr vanilka
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaCitronová kůra
- 1lžičkaPomerančová kůra
- 2kusyVejce slepičí
- 130gramůMáslo čerstvé
- Na náplň
- 500gramůTvaroh měkký
- 20gramůCukr vanilka
- 140gramůCukr moučkový
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 3mililitryCitronová šťáva
- 40gramůPudinkový prášek - vanilkový
- 2decilitryMléko polotučné
- 200gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 4kusyVaječný bílek slepičí
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
422 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
19 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
739 mg
Cukr
26 g
Postup přípravy
- 1Mouko prosejeme do misky. Přisypeme cukr, sůl, vanilkový cukr, vložíme na kousky nakrájené máslo. Potom citrónovou kůru, nakonec rozklepneme vejce a rukou vypracujeme tuhé těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme do lednice na 30 minut.
- 2Na moukou vysypaném vále rozvalíme tři čtvrtiny těsta do tvaru kulaté formy a na velikost pečicí formy. Rozválené těsto položíme na dno formy, zbylé rozválíme dlouhý pás, kterým obložíme stěny pečicí formy. Spodní těsto propícháme vidličkou.
- 3Tvaroh dáme do vhodné nádoby. Přidáme vanilkový a moučkový cukr, žloutky, citrónovou šťávu. Vsypeme pudinkový prášek, mléko. Všechny suroviny dobře promícháme. Přimícháme ze smetany vyšlehaný tuhý sníh. Nakonec vyšleháme z bílků pevný sníh a zlehka přimícháme do připravené náplně.
- 4Hotovou náplň přeložíme do připravené pečicí formy. Povrch srovnáme, vložíme do předehřáté trouby. Při 160 stupních pečeme 50 minut. Po vytažení z trouby, necháme mírně vychladnout ve formě. Potom okrajem uvolníme nožem a necháme vychladnou.
- 5Krájíme na úhledné trojúhelníkové porce, podáváme na jednotlivých dezertních talířcích.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.