Vaječný třený knedlík z Litic

85 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
6115 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
664 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
111 mg
Cukr
754 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Žemle pokrájíme na kostičky, které v pánvi na 50 g másla osmažíme dozlatova.
  • 2
    Do větší mísy nakrájíme změklé máslo (100 g), které utřeme se 2 špetkami soli. Postupně zašleháme 2 žloutky, poté 6 vajec a 6 lžic polohrubé mouky. Vždy zašleháme vejce, poté mouku a takto střídáme. Nakonec přimícháme pokrájené žemle. Těsto důkladně prohněteme a dáme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na 2 části, z každé vytvarujeme šišku o průměru přibližně 8 cm.
  • 3
    Ve velkém oválném hrnci přivedeme k varu 4 litry vody s 1 lžící soli. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní knedlíky, zmírníme teplotu a vaříme 30 minut. Opatrně je otočíme a vaříme dalších 30 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme, horké potřeme čerstvým máslem, nakrájíme nití na plátky. Knedlíky podáváme jako přílohu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.