Vaječný třený knedlík z Litic
85 min.
Ingredience
- Na potření
- Na vál
- 3lžíceMouka polohrubá
- Na vaření
- 4litryVoda pitná
- 1lžíceSůl
- Těsto
- 4kusyŽemle tuková
- 1špetkaSůl
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 3lžíceMouka polohrubá
- 6kusůVejce slepičí
- 150gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
6115 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
664 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
111 mg
Cukr
754 mg
Postup přípravy
- 1Žemle pokrájíme na kostičky, které v pánvi na 50 g másla osmažíme dozlatova.
- 2Do větší mísy nakrájíme změklé máslo (100 g), které utřeme se 2 špetkami soli. Postupně zašleháme 2 žloutky, poté 6 vajec a 6 lžic polohrubé mouky. Vždy zašleháme vejce, poté mouku a takto střídáme. Nakonec přimícháme pokrájené žemle. Těsto důkladně prohněteme a dáme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na 2 části, z každé vytvarujeme šišku o průměru přibližně 8 cm.
- 3Ve velkém oválném hrnci přivedeme k varu 4 litry vody s 1 lžící soli. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní knedlíky, zmírníme teplotu a vaříme 30 minut. Opatrně je otočíme a vaříme dalších 30 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme, horké potřeme čerstvým máslem, nakrájíme nití na plátky. Knedlíky podáváme jako přílohu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.