Valašské kynuté borůvkové knedle
70 min.
Ingredience
- 10gramůDroždí
- 3lžíceCukr krystal
- 1kusVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 550gramůMouka polohrubá
- 1litrBorůvky
- 3lžíceMák mletý
- 3lžíceCukr moučkový
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1,5litryVoda pitná
- 3decilitryMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
841 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
15 g
Sacharidy
162 g
Vláknina
12 g
Cukr
45 g
Postup přípravy
- 1Borůvky pečlivě přebereme, důkladně v cedníku propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- 2V misce do 1 dl vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku krupicového cukru a lžíci mouky, promícháme a kvásek necháme 15 minut na teplém místě.
- 3Zbylou mouku smícháme v míse se zbylým krupicovým cukrem a solí, přilijeme zbylé mléko rozšlehané s vajíčkem, přidáme kvásek, vymícháme tužší těsto a necháme ho 30 až 45 minut přikryté kynout.
- 4Vykynuté těsto rozdělíme na kousky, ze kterých uděláme placičky. Na ně dáme borůvky, placičky zabalíme do tvaru kulatých knedlíků a necháme ještě 10 minut kynout.
- 5V hrnci přivedeme k varu vodu a vykynuté knedlíky v ní vaříme 5 až 7 minut. Během vaření je občas promícháme. Uvařené knedlíky hned po vyjmutí propícháme vidličkou a podáváme posypané mletým mákem, smíchaným s moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.