Vanilková domácí zmrzlina s jahodami
35 min.
Ingredience
- 3decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 2decilitryMléko plnotučné
- 100gramůCukr krupice
- 20gramůCukr vanilka
- 1kusVanilkový lusk
- 8kusůVaječný žloutek slepičí
- 60gramůMed včelí
- 3mililitryCitronová šťáva
- Na ozdobení
- 100gramůJahody zahradní
- 50gramůPoleva čokoládová
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
343 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
23 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
323 mg
Cukr
23 g
Postup přípravy
- 1Smetanu s 1 dl mléka, 50 g cukru, vanilkovým cukrem a vyškrábanou vanilkovou dření svaříme ve vhodném kastrůlku. Žloutky se zbylým cukrem v horké vodní lázní vyšleháme na hustou pěnu. Teplou smetanu s mlékem opatrně vmícháme do žloutků. Dále šleháme ve vodní lázni, dokud směs nezhoustne.
- 2Vybereme z vodní lázně, přidáme med, citrónovou šťávu a dobře promícháme, aby se med rozpustil. Rychle vychladíme v ledové vodě nebo v misce s ledem. Krém propasírujeme přes husté síto a vložíme do lednice na 240 minut vychladit. Krém opět promixujeme, vlijeme do nerezové nádoby, v lednici necháme mírně zmrazit. Po dobu mražení několikrát promícháme. Poté necháme úplně zmrazit po 2 - 3 hodiny.
- 3Před podáváním zmrzlinovou lžíci naškrábeme zmrzlinu a poklademe ji do jednotlivých misek. Ozdobíme jahodami, polijeme čokoládovou polevou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.