Vanilková zmrzlina s jahodami
35 min.
Ingredience
- 3decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 2decilitryMléko polotučné
- 100gramůCukr krupice
- 20gramůCukr vanilka
- 1kusVanilkový lusk
- 8kusůVaječný žloutek slepičí
- 60gramůMed včelí
- 3mililitryCitronová šťáva
- Na ozdobení
- 100gramůJahody zahradní
- 50gramůPoleva čokoládová
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
340 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
22 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
323 mg
Cukr
23 g
Postup přípravy
- 1Smetanu s 1 dl mléka, 50 g cukru, vanilkovým cukrem a naškrábanou vanilkovou dření svaříme ve vhodném kastrůlku. Žloutky se zbylým cukrem v horké vodní lázní vyšleháme na hustou pěnu. Teplou smetanu s mlékem opatrně vmícháme do žloutku, dále šleháme ve vodní lázní tak dlouho, než směs zhoustne.
- 2Vybereme z vodní lázně, přidáme med, citrónovou šťávu a dobře promícháme, aby se med rozpustil. Rychle vychladíme v ledové vodě nebo v misce s ledem. Krém propasírujeme přes husté síto a vložíme vychladit do lednice na 240 minut. Krém opět promixujeme, vlijeme do nerezové nádoby a v lednici necháme mírně zmrazit. Během mražení několikrát promícháme. Necháme úplně zmrazit na 2 - 3 hodiny.
- 3Před podáváním zmrzlinovou lžící naškrábeme jemně zmrzlinu a poklademe do jednotlivých misek. Ozdobíme jahodami, polijeme čokoládovou polevou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.