Vanilková zmrzlina s jahodovým coulis
45 min.
Ingredience
- 250gramůCukr krupice
- 300mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 1kusVanilkový lusk
- 2kusyCukr vanilka
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 1kilogramJahody zahradní
- 500mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
670 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
24 g
Sacharidy
102 g
Vláknina
5 g
Cukr
74 g
Postup přípravy
- 1Mléko, 100g cukru a rozříznutý, vyškrábnutý vanilkový lusk přivedeme k varu, poté odstavíme, zakryjeme pokličkou a necháme cca 10min stát.
- 2Mezitím utřeme žloutky se 100g cukru. Mléko přivedem opět k varu, trochou mléka rozředíme žloutky, směs vmícháme do horkého mléka a za stálého míchání povaříme. Kastrol sejmeme ze sporáku jakmile se začnou tvořit vzduchové bubliny. Přilijeme 100ml smetany a opatrně promícháme. Směs nalijeme do zmrzlinového strojku a mrazíme cca 2hodiny.
- 3Jahody omyjeme, odstraníme stopky a 1/4 z nich vidličkou rozmačkáme se zbylým cukrem. Směs při nízké teplotě asi 15min povaříme a necháme vychladnout. Poté ji smícháme se šlehačkou ušlehanou ze zbylé smetany a vanilkového cukru.
- 4Zmrzlinu rozdělíme do vychlazených pohárů, ozdobíme několika jahodami a přelijeme jahodovým coulis. Zbylé jahody servírujeme zvlášť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.