Vanilkové velouté - pěnová smetanová omáčka
30 min.
Ingredience
- 5decilitrůHovězí vývar základní
- 1kusVanilkový lusk
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- Jíška
- 50gramůMáslo čerstvé
- 50gramůMouka pšeničná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
271 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
23 g
Sacharidy
11 g
Vápník
3 g
Železo
14 mg
Postup přípravy
- 1V rendlíku si rozehřejeme máslo, přimícháme k němu hladkou mouku a usmažíme hladkou světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme chladnější čistý vývar a za častého promíchání jíšku pomalu vaříme asi 10 minut. Přidáme rozříznutý vanilkový lusk, povaříme 4 minuty, lusk vyjmeme, vyjmeme nožem vnitřek lusku, který vrátíme do omáčky. Přilijeme smetanu a vaříme asi 5-7 minut, až nám omáčka začne houstnout. Odstavíme z plotny, přimícháme máslo, a když se rozpustí, elektrickým šlehačem vyšleháme omáčku do pěny.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.