Vanilkovo-citronové suflé s pomerančovým likérem
50 min.
Ingredience
- 1kusVanilkový lusk
- 1kusCitrony
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 3kusyVejce slepičí
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 100gramůCukr krupice
- 30gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 40mililitrůLikér Grand Marnier
- 1lžíceCukr moučkový
- 0,25litrMléko plnotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
350 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
15 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
1 g
Cukr
28 g
Postup přípravy
- 1Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme dřeň. Obojí smícháme s mlékem, zahřejeme a necháme cca 15 minut odstát. Poté lusk vyjmeme.
- 2Mezitím opláchneme citron, osušíme a nastrouháme z něj kůru. Formu na suflé vymažeme máslem, troubu rozpálíme na 220 °C. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky a bílky.
- 3Žloutky našleháme do pěny se 70 g cukru. Vmícháme mouku a po částech mléko. Na mírném ohni zahříváme za stálého míchání, dokud nevznikne hustý krém. Nevaříme, aby se žloutky nesrazily. Na závěr přidáme citronovou kůru a pomerančový likér.
- 4Všechyn bílky vyšleháme do tuhého sněhu, postupně do něj vmícháme zbytek cukru a šleháme další 1/2 minuty. Polovinu sněhu důkladně promícháme se žloutkovým krémem, poté zlehka vmícháme zbytek.
- 5Troubu ztlumíme na 200 °C, hmotu nalijeme do formy a pečeme na střední liště cca 18-20 minut. Suflé musí vyběhnout a zhnědnout. Hotové posypeme moučkovým cukrem a ihned teplé podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.