Vánočka s ořechy
300 min.
Ingredience
- 1kilogramMouka pšeničná hladká
- 10gramůSůl
- 200gramůCukr krupice
- 80gramůDroždí
- 100gramůMáslo čerstvé
- 500mililitrůMléko polotučné
- 50gramůHrozinky
- 50gramůOřechy vlašské
- 2lžičkyCitronová kůra
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- Na posypání
- 1lžíceCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- Na potření
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
796 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
22 g
Sacharidy
130 g
Vláknina
1 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme.
- 2V míse do pěny ušleháme změklé máslo se zbylým cukrem a žloutky. Poté vmícháme prosátou mouku se solí, vlijeme zbylé mléko, vzešlý kvásek a ustrouhanou citronovou kůru. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme hrozinky a ořechy, posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme na teplo kynout alespoň tři hodiny.
- 3Vykynuté těsto na vále rozdělíme na tři nestejně velké díly. Z největšího dílu upleteme cop ze čtyř válečků, další ze tří a poslední stočíme ze dvou. Čtyřdílný cop položíme na plech vyložený pečícím papírem, na něj položíme třídílný a poslední ze dvou válečků. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, copy propícháme rozpůlenými špejlemi se špičkou, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme pět minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších dvacet minut, nakonec teplotu snížíme na 100 °C a vánočku dopečeme. Pokud se vánočka propéká z vrchu víc, přikryjeme ji pečícím papírem. Vánočka je upečená, pokud se těsto nelepí na špejli.
- 4Upečenou vánočku zbavíme špejlí a necháme vychladnout na plechu. Poté ji posypeme prosátým moučkovým cukrem s vanilkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.