Vánoční biskupský chlebíček

75 min.
Evropa

Ingredience

    • 200gramůMáslo čerstvé
    • 1špetkaSůl
    • 20gramůCukr vanilka
    • 150gramůCukr moučkový
    • 4kusyVejce slepičí
    • 50mililitrůRum
    • 350gramůMouka polohrubá
    • 13gramůKypřicí prášek do pečiva
    • 60gramůRozinky bílé
    • 20gramůPomerančová kůra
    • 20gramůCitronová kůra
    • 70gramůKandované ovoce
    • 40gramůOřechy vlašské
    • 70mililitrůMléko - podmáslí
    • 1lžíceMouka pšeničná hrubá
    • 100gramůČokoláda 70% kakao
    • 1lžíceSádlo škvařené
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
644 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
34 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
3 g
Cukr
26 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky do nádoby kuchyňského robotu. Přidáme špetku solí, vanilkový i moučkový cukr a utřeme do pěny. Postupně za stálého šlehání přidáváme vejce, nakonec vlijeme rum.
  • 2
    Prosátou mouku s kypřicím práškem dáme do misky. Dále v míchání pokračujeme ručně nebo dřevěnou vařečkou, abychom nepoškodili kandované ovoce. Do připravené mouky postupně vmícháme rozinky, citrónovou i pomerančovou kůru, na malé kousky pokrájené kandované ovoce, nasekané ořechy. Nakonec přilijeme podmáslí a dobře promícháme. Směs smícháme dohromady s máslovou pěnou.
  • 3
    Formu na pečení chlebíčku vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou, naplníme formu připraveným těstem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 stupních cca 45 - 50 minut. Upečený chlebíček po vytažení z trouby necháme mírně vychladnout ve formě. Poté ho vyklopíme a necháme dochladnout volně.
  • 4
    Čokoládu rozpustíme v teflonové pánvi, potřeme jí celý vychladlý chlebíček. Vložíme do lednice, aby čokoláda zatuhla.
  • 5
    Biskupský chlebíček krájíme na tenké plátky a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 4. 12. 2016
Vánoční biskupský chlebíček
Velmi dobrý sváteční moučník, který nemusí být jenom na Vánoce. Recept perfektně sedí, vše se podařilo k plné spokojenosti. Chválím.