Vánoční biskupský chlebíček
75 min.
Ingredience
- 200gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 20gramůCukr vanilka
- 150gramůCukr moučkový
- 4kusyVejce slepičí
- 50mililitrůRum
- 350gramůMouka polohrubá
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 60gramůRozinky bílé
- 20gramůPomerančová kůra
- 20gramůCitronová kůra
- 70gramůKandované ovoce
- 40gramůOřechy vlašské
- 70mililitrůMléko - podmáslí
- 1lžíceMouka pšeničná hrubá
- 100gramůČokoláda 70% kakao
- 1lžíceSádlo škvařené
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
644 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
34 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
3 g
Cukr
26 g
Postup přípravy
- 1Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky do nádoby kuchyňského robotu. Přidáme špetku solí, vanilkový i moučkový cukr a utřeme do pěny. Postupně za stálého šlehání přidáváme vejce, nakonec vlijeme rum.
- 2Prosátou mouku s kypřicím práškem dáme do misky. Dále v míchání pokračujeme ručně nebo dřevěnou vařečkou, abychom nepoškodili kandované ovoce. Do připravené mouky postupně vmícháme rozinky, citrónovou i pomerančovou kůru, na malé kousky pokrájené kandované ovoce, nasekané ořechy. Nakonec přilijeme podmáslí a dobře promícháme. Směs smícháme dohromady s máslovou pěnou.
- 3Formu na pečení chlebíčku vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou, naplníme formu připraveným těstem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 stupních cca 45 - 50 minut. Upečený chlebíček po vytažení z trouby necháme mírně vychladnout ve formě. Poté ho vyklopíme a necháme dochladnout volně.
- 4Čokoládu rozpustíme v teflonové pánvi, potřeme jí celý vychladlý chlebíček. Vložíme do lednice, aby čokoláda zatuhla.
- 5Biskupský chlebíček krájíme na tenké plátky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 4. 12. 2016
Vánoční biskupský chlebíček
Velmi dobrý sváteční moučník, který nemusí být jenom na Vánoce. Recept perfektně sedí, vše se podařilo k plné spokojenosti. Chválím.