Vánoční budáčky s mákem a hrozinkami
60 min.
Ingredience
- 50gramůHrozinky
- 0,5decilitrRum
- 100gramůMáslo čerstvé
- 70gramůCukr moučkový
- 3decilitryMléko polotučné
- 30gramůDroždí
- 500gramůMouka polohrubá
- 3lžíceOlej slunečnicový
- 200gramůPerník
- 150gramůMáslo tradiční
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- maková náplň
- 3lžíceMed včelí
- 300gramůMák mletý
- 2decilitryMléko plnotučné
- 1špetkaSůl
- 0,5lžičkaSkořice mletá
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1031 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
45 g
Sacharidy
132 g
Vláknina
14 g
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1V menším kastrolku uvaříme jemně pomletý mák s mlékem, špetkou soli, 1/2 lžičkou skořice a 3 lžícemi medu. Makovou náplň vaříme při mírné teplotě asi 7-10 minut.
- 2Hrozinky omyjeme, necháme odkapat, pak je dáme do hrnečku a zalijeme rumem.
- 3V míse utřeme máslo, žloutky s práškovým cukrem do pěny.
- 4Do osoleného mléka rozdrobíme droždí, přimícháme ho k utřenému máslu. Postupně budeme přimíchávat polohrubou mouku s hrozinkami, až vznikne hladké tuhé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout.
- 5Z těsta lžicí odkrajujeme těsto ve velikosti švestky.
- 6Uděláme z něj malé buchtičky, které naplníme asi 1/2 lžičky makové náplně. Buchtičky musíme dobře zabalit, pak je klademe na olejem vymaštěný plech těsně vedle sebe, necháme je asi 15 minut v teple vykynout, pak je dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme při 200 °C do zlatohněda. Upečené budáčky dáme vychladit a vyklopíme z plechu.
- 7Druhý den buchtičky od sebe oddělíme a ohřejeme nad parou. Porce budáčků dáme na talíře, posypeme nastrouhaným perníkem, polijeme rozpuštěným máslem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.