Vánoční perníková kolednice s makovou náplní
70 min.
Ingredience
- 200gramůPerník
- 500gramůMouka polohrubá
- 100gramůCukr krupice
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 100gramůHera
- 1špetkaSůl
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 200gramůMák mletý
- 2lžíceCukr práškový s vanilkovou příchutí
- 1hrstHrozinky
- 4lžíceRum
- 1špetkaSkořice mletá
- 1špetkaBadyán
- 2decilitrySirup řepný
- 4decilitryMléko plnotučné
- kvásek
- 1decilitrMléko polotučné
- 1lžičkaCukr krystal
- 42gramůDroždí
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
652 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
25 g
Sacharidy
93 g
Vláknina
8 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si kvásek: do hrnečku dáme 1 dl vlažného mléka, 1 lžičku cukru a 42 g čerstvého droždí a necháme vzejít kvásek.
- 2Do mísy si nasypeme prosátou polohrubou mouku, přidáme vzešlý kvásek, cukr, 2 žloutky, 100 g rozpuštěného (vlažného) rostlinného tuku zn. Hera, 2 dl vlažného mléka a špetku soli. Směs promícháme a uhněteme vláčné těsto. Pokud by bylo tuhé, můžeme během zpracování těsta přidat trošku mléka, důležité je, aby těsto bylo dobře propracované.
- 3Pak ho posypeme 1 lžící hladké mouky, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple vykynout (přibližně 35 - 50 minut).
- 4Mezitím si připravíme makovou náplň. Nastrouháme si do mísy perník a do druhé mísy si pomeleme jemně mák. Pomletý mák dáme do menšího hrnce, přilijeme 2 dl mléka, promícháme a při mírné teplotě přivedeme k varu. Přidáme 2 lžíce cukru s vanilkou, hrozinky, 1 lžíci rumu a špetku pomleté skořice a špetku badyánu. Za stálého míchání mák vaříme 5-8 minut a zahustíme ho 2-3 lžícemi nastrouhaného perníku. Náplň necháme vychladnout. Vykynuté těsto dáme na hladkou moukou posypaný plech a vyválíme placku o síle 3 cm. Pak radýlkem nakrájíme čtverečky 3x3 cm. Každou buchtičku naplníme mákem ((necelá lžička), spojíme konce a dobře zabalíme. Buchtičky poskládáme do olejem vymazaného pekáče těsně vedle sebe a dáme je péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
- 5Řepný sirup 1,5 dl dáme do mísy a zředíme ho 2-3 lžícemi tuzemského rumu. Upečené makové buchtičky napíchneme na špejli, namočíme do sirupu a obalíme v nastrouhaném perníku. Jednotlivě je uložíme do papírových košíčků a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.