Vánoční plněné vdolečky
50 min.
Ingredience
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaCitronová kůra
- 1lžíceRum
- 150gramůMarmeláda borůvková
- 70gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceCukr krupice
- 300mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5kostkaDroždí
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
394 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
18 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Cukr a droždí promícháme s trochou vlažné smetany a necháme vzejít. Do mísy dáme mouku, sůl, citr. kůru a vzešlé droždí, promícháme, přidáme žloutky, rum a podle potřeby smetanu.
- 2Vše důkladně promícháme v ruce nebo v hnětači na hladké těsto.
- 3Necháme ho kynout až zdvojnásobí svůj objem. Rozdělíme ho na dvě části, větší vyválíme na plát asi 1 cm silný a vykrajíme z něj kulatou formičkou vdolečky. Druhou část také vyválíme na stejně silný plát a vykrajujeme z něj o 2-3 cm menší vdolečky.
- 4Větší vdolečky rozložíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout, potom do nich uděláme palcem důlek a naplníme ho lžičkou marmelády, přiklopíme menším vdolečkem, zespodu potřeným vodou aby se těsto spojilo. Na povrchu každého vdolečku uděláme nožem mřížku.
- 5Vdolečky necháme ještě chvíli kynout a potom je upečeme v předehřáté troubě na 190°C. Upečené vdolečky potřeme rozpuštěným máslem a posypané cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.