Vejce v kokotce
13 min.
Počet porcí:
2Postup přípravy
- 1Pro tuto úpravu vajec potřebujeme malé ohnivzdorné nebo porcelánové skleněné kelímky, zvané kokotky. Kelímky mají rukojeť nebo kovovou sponu s držadlem, která je lehce snímatelná. Obojí chrání při pojídání pokrmu z kelímku před popálením.
- 2Kelímek nejprve vymažeme máslem, na dno nasypeme špetku mořské soli a opatrně do něj vyklepneme vejce.
- 3Do kastrolu nebo pekáče vložíme utěrku, na kterou nalijeme vodu. Do nádoby s utěrkou potom postavíme připravené naplněné kelímky a dbáme na to, aby byly potopeny pouze z poloviny. Utěrku dáváme na dno nádoby proto, aby se během vaření neutvořily v bílku nevzhledné bublinky.
- 4Troubu rozehřejeme na 80°C, vložíme do ní nádobu s vejci a zakryjeme pokličkou. V troubě ponecháme 8-12 minut, až bílek ztuhne, žloutek však musí zůstat měkký. Nesmí se vařit.
- 5Hotová uvařená vejce nevyklápíme, ale podáváme přímo v kelímcích.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.