Velikonoční koblihy
45 min.
Ingredience
- 40gramůDroždí
- 1lžičkaCukr moučkový
- 2,5decilitryMléko polotučné
- 70gramůMáslo čerstvé
- 500gramůMouka polohrubá
- 1špetkaSůl
- 1lžíceCitronová kůra
- 0,5lžíceCitronová šťáva
- 2lžíceRum
- 200gramůDžem meruňkový
- 2lžíceCukr práškový s vanilkovou příchutí
- 4decilitryOlej slunečnicový
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
887 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
65 g
Sacharidy
67 g
Vláknina
3 g
Cukr
781 mg
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme kvasnice, 1 lžičku moučkového cukru a 1.5 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme 6 žloutků s jemným krupicovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku se špetkou soli, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, rum, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
- 2Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme, až dělá bubliny. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, musí být hladké a vláčné. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku silnou 3/4 cm. Na jednu polovinu strany položíme na těsto lžičkou džem, ve vzdálenosti asi 8 cm od sebe. Poté přeložíme druhou polovinou těsta a formičkou nebo sklenicí s tenkým okrajem o průměru 7 cm vykrojíme kolečka tak, že džem bude uprostřed. Přebytečné těsto vyválíme, zpracujeme znovu a uděláme koblihy jako předešlé. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho znovu chvíli nakynout.
- 3Vykynuté koblihy opatrně smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje přibližně 3 cm. První stranu zvolna smažíme dozlatova pod pokličkou asi 30 sekund až 1 minutu. Druhou stranu smažíme bez pokličky. Koblihy musíme hlídat, aby se nám nepřipálily.
- 4Usmažené koblihy opatrně vyjmeme děravou naběračkou a odložíme je na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného oleje.
- 5Vychladlé koblihy posypeme moučkový cukrem s vanilkovou příchutí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.