Velikonoční kynutý beránek
55 min.
Ingredience
- 400gramůMouka polohrubá
- 40gramůDroždí
- 20gramůCukr krupice
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaSůl
- 250mililitrůMléko polotučné
- 50gramůMáslo čerstvé
- 4kusyHrozinky
- Na polevu
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 100gramůCukr moučkový
- Na potření
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
652 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
23 g
Sacharidy
108 g
Vláknina
4 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Droždí v misce rozetřeme s cukrem, přimícháme lžíci z dávky mouky a lžíci z dávky vlažného mléka a necháme na teple vzejít.
- 2Do mísy vsypeme prosátou mouku, žloutek rozšlehaný ve vlažném mléce, sůl, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Těsto vypracujeme, až se nelepí, je hladké a lesklé. Přikryjeme těsto v míse utěrkou a necháme vykynout.
- 3Vykynuté těsto na vále rozválíme na placku, z ní vykrajujeme tvořítkem malá kolečka a z nich tvoříme malé kuličky. Z kuliček na plechu vyloženém pečícím papírem skládáme beránka (podle velikosti můžeme složit jednoho nebo dva beránky). Před pečením velmi opatrně potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme zhruba půl hodiny.
- 4Upečenému beránkovi utvoříme oči z hrozinek a necháme vychladnout. Poté pomocí bílkové polevy dokreslíme beránkovi uši a kožíšek.
- 5Bílkovou polevu připravíme utřením bílku s prosátým moučkovým cukrem, až je hmota hladká a bílá.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.