Velikonoční mazanec s rozinkami
70 min.
Ingredience
- Na ozdobení
- 1kusVejce slepičí
- 40gramůMandle
- 40gramůCukr moučkový
- Na těsto
- 2decilitryMléko polotučné
- 30gramůDroždí
- 120gramůCukr krupice
- 500gramůMouka polohrubá
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 20gramůCukr vanilka
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 70gramůRozinky bílé
- 1decilitrVoda pitná
- 130gramůMáslo čerstvé
- Na vymazání plechu
- 40gramůMouka pšeničná hrubá
- 70mililitrůOlej slunečnicový
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
509 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
24 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
3 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Do kastrůlku vlijeme 1 dl mléka, rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru. Odložíme na teplé místo, kde necháme kvásek vzejít. Mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky, přidáme zbylý vanilkový krupicový cukr a žloutky. Předem namočené rozinky ve vodě scedíme a vsypeme do misky k ostatním surovinám. Nakonec přilijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěné máslo, vlijeme připravený kvásek a podle potřeby dolijeme zbylé mléko. Ze všech surovin rukou nebo v kuchyňském robotu vypracujeme středně tuhé těsto. Poté přikryjeme těsto utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut vykynout.
- 2Moukou posypme vál, přeložíme na něj vykynuté těsto a vytvarujeme bochánek. Položíme ho na olejem vymazaný plech, opět necháme dalších 30 minut kynout. Následně bochánek potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Střed nařízneme do kříže a vložíme do předehřáté trouby.
- 3Při 180 stupních pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 160 stupňů a dopékáme ještě 25 - 30 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout na plechu, potom ho přeložíme na kovovou mřížku. Posypme moučkovým cukrem a necháme úplně vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
čt 2. 4. 2015
Zkoušela sem dnes poprvé tento recept a mazanec se povedl, akorát je vic cítit drozdim, nevím proč, dala jsem přesně podle navodu :(