Velikonoční polévané perníčky
38 min.
Ingredience
- 650gramůMouka pšeničná hladká
- 250gramůCukr moučkový
- 2lžičkySoda jedlá
- 4lžíceMléko polotučné
- 4kusyVejce slepičí
- 2lžíceMed včelí
- 50gramůMáslo čerstvé
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 1,5lžičkyKakao - prášek
- 1špetkaFenyklová semínka
- 1špetkaAnýz mletý
- 1špetkaBadyán
- 1špetkaNové koření mleté
- 1kusHřebíček
- 1špetkaSkořice mletá
- Na polevu
- 250gramůCukr moučkový
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 1lžíceCitronová šťáva
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
505 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
7 g
Sacharidy
101 g
Vláknina
163 mg
Cukr
52 g
Postup přípravy
- 1Mouku se sodou, prášek do pečiva a cukr prosejeme na vál. Přidáme změklé máslo, tekutý med a všechny ostatní ingredience včetně pomletého koření. Pečlivě vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na vál. Z těsta vytvoříme válec, zabalíme do fólie a necháme alespoň tři hodiny v chladničce.
- 2Z odpočinutého těsta vyválíme plát o síle zhruba 5 mm a vykrajujeme tvary podle vlastního výběru. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem, poté pečeme v troubě, předehřáté na 180°C, až těsto zezlátne. Horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem, na rovné ploše necháme vychladnout.
- 3Perníčky zdobíme bílkovou polevou, kterou připravíme vytrvalým třením prosátého cukru s bílkem a citronovou šťávou, až je hmota úplně bílá a hladká.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
st 9. 3. 2016
Velikonoční polévané perníčky
Na tyto perníčky jsem nejdříve chtěla použít směs koření, ale pak jsem si dala práci a koření jsem připravila a umlela podle receptu. Dobře jsem udělala, ta vůně, která se z trouby linula při pečení, mi byla odměnou 😁 Jediné, co mě zarazilo, je použití dvou druhů kypřidel v poměrně vysoké dávce. Já perníčky kypřím jen sodou, na toto množství mouky dávám 2 kávové lžičky. Myslím, že kdyby se dal ještě i prášek do pečiva, nedopadlo by to dobře. Z toho důvodu nemůžu dát palec nahoru😬