Velikonoční šišky s rumovými hrozinkami
45 min.
Ingredience
- 40gramůDroždí
- 1lžičkaCukr moučkový
- 2,5decilitryMléko polotučné
- 70gramůMáslo čerstvé
- 4lžíceCukr krupice
- 250gramůMouka polohrubá
- 1špetkaSůl
- 1lžíceCitronová kůra
- 1,1decilitryRum
- 4decilitryOlej slunečnicový
- 1kusCukr vanilka
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 250gramůMouka pšeničná hladká
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
890 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
65 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
1 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Omyté zlaté hrozinky dáme do misky a zalijeme je 1 dl rumu, po 60 minutách je scedíme, rum zachytíme a hrozinky necháme okapat.
- 2Do mísy dáme kvasnice, 1 lžičku moučkového cukru a 1.5 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme 6 žloutků s jemným krupicovým cukrem (4 lžíce) a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku se špetkou soli, jemně nastrouhanou citronovou kůru, přidáme 2 lžíce rumu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
- 3Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme až dělá bubliny. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, musí být hladké a vláčné. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku silnou 1 cm a polovinu posypeme hrozinkami. Poté druhou polovinu těsta přehneme přes tu první a rádýlkem nakrájíme obdélníky přibližně 8x4 cm. Z obdélníků vytvarujeme "šišky". Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho znovu chvíli nakynout.
- 4Vykynuté "šišky" opatrně smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje, přibližně 3 cm. Jednu stranu zvolna smažíme dozlatova pod pokličkou asi 30 sekund až 1 minutu. Druhou stranu smažíme bez pokličky. "Šišky" musíme hlídat, aby se nám nepřipálily.
- 5Usmažené "šišky" opatrně vyjmeme děravou naběračkou a odložíme je na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného oleje, potom je posypeme vanilkovým cukrem a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.