Venkovské bagety
55 min.
Ingredience
- 100gramůMouka žitná chlebová tmavá předměřická
- 370mililitrůVoda pitná
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaCukr krupice
- 25gramůDroždí
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
465 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
2 g
Sacharidy
94 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Kynuté těsto zpracujeme pro nás obvyklým způsobem. Droždí použijeme čerstvé v kostce a vodu vlažnou, její množství se může velmi nepatrně lišit. Na přípravu využijeme domácí pekárnu, kde jednotlivé suroviny vkládáme v pořadí dle návodu, nebo těsto připravíme klasicky. Nejraději robotem s hnětacím hákem.Z trošky už odměřené vlažné vody, cukru, droždí a lžíce mouky připravíme kvásek a po vykynutí zpracujeme se vším ostatním na hladké, vláčné a nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
- 2Po vykynutí těsto rozdělíme na čtyři díly, zpracujeme do bochánků a z každého vyvalíme bagetku o délce cca 36 cm. Tyto bagety ještě na vále ovalíme v hladké mouce, kterou na povrchu baget v jemné vrstvě necháme. Bagety vložíme do specialního perforovaného plechu určeného na jejich pečení a několika šikmými řezy je nařízneme. Hodí se k tomu např. vroubkovaný nůž potřený trochou oleje, aby se těsto nelepilo. Forma má nepřilnavý povrch a ničím se nepotírá, při kynutí a následném pečení si bagety zachovají svůj tvar. Bagety v této formě přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.Kdo nemá tento speciální plech, tak použije běžný plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií.
- 3Vykynuté bagety vkládáme do více vyhřáté trouby a pečeme zhruba 25 minut na 200°C.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.