Venkovské bagety

55 min.
Evropa

Ingredience

      • 100gramůMouka žitná chlebová tmavá předměřická
      • 370mililitrůVoda pitná
      • 2lžičkySůl
      • 1lžičkaCukr krupice
      • 25gramůDroždí
      • 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
    Počet porcí:
    4

    Nutriční hodnoty v jedné porci

    Kalorie
    465 kcal
    Bílkoviny
    16 g
    Tuky
    2 g
    Sacharidy
    94 g
    Vláknina
    4 g
    Cukr
    2 g
    Zobrazit vše

    Postup přípravy

    • 1
      Kynuté těsto zpracujeme pro nás obvyklým způsobem. Droždí použijeme čerstvé v kostce a vodu vlažnou, její množství se může velmi nepatrně lišit. Na přípravu využijeme domácí pekárnu, kde jednotlivé suroviny vkládáme v pořadí dle návodu, nebo těsto připravíme klasicky. Nejraději robotem s hnětacím hákem.Z trošky už odměřené vlažné vody, cukru, droždí a lžíce mouky připravíme kvásek a po vykynutí zpracujeme se vším ostatním na hladké, vláčné a nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
    • 2
      Po vykynutí těsto rozdělíme na čtyři díly, zpracujeme do bochánků a z každého vyvalíme bagetku o délce cca 36 cm. Tyto bagety ještě na vále ovalíme v hladké mouce, kterou na povrchu baget v jemné vrstvě necháme. Bagety vložíme do specialního perforovaného plechu určeného na jejich pečení a několika šikmými řezy je nařízneme. Hodí se k tomu např. vroubkovaný nůž potřený trochou oleje, aby se těsto nelepilo. Forma má nepřilnavý povrch a ničím se nepotírá, při kynutí a následném pečení si bagety zachovají svůj tvar. Bagety v této formě přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.Kdo nemá tento speciální plech, tak použije běžný plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií.
    • 3
      Vykynuté bagety vkládáme do více vyhřáté trouby a pečeme zhruba 25 minut na 200°C.

    Komentáře

    Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.