Venkovské žemle
130 min.
Ingredience
- 500gramůMouka pšeničná hladká
- 45gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaDroždí
- 150mililitrůVoda pitná
- 150mililitrůMléko polotučné
- 1lžičkaMed včelí
- 10mililitrůOlej slunečnicový
Počet porcí:
16Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
141 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
4 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
18 mg
Cukr
565 mg
Postup přípravy
- 1Mouku a sůl dáme do velké mísy, vložíme změklé máslo a vmícháme
- 2droždí. Uděláme uprostřed důlek a vlijeme vodu, mléko a med. Těsto zpracujeme ručně vařečkou nebo pomocí elektrického hnětače.
- 3Vypracujeme těsto, až je hladké a pružné. Uděláme z něho kouli a vložíme ji do mísy. Zakryjeme pomaštěnou fólií a necháme na teplém místě vykynout asi 1-1,5 hodiny, až těsto dvojnásobně nabude.
- 4Těsto přendáme na slabě pomoučený vál. Prohněteme je ještě asi 2-3 minuty, až je hladké a pružné.
- 5Lehce vymažeme 2 plechy na pečení. Rozdělíme těsto na 16 stejných kousků. Vytvarujeme je dokulata a položíme na plech vždy kousek od sebe. Dlaní je zploštíme na žemli o průměru asi 7 cm.
- 6Pokryjeme volně pomaštěnou fólií a necháme ještě kynout asi 30 minut, až těsto dvojnásobně nabude.
- 7Žemle lehce poprášíme moukou a pečeme je v předehřáté troubě na 200°C asi 15-20 minut, až jsou dobře propečené a zlatavé. Nepečeme je zprudka, aby se dobře propekly. Necháme je vychladnout na drátěné podložce.
- 8
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.