Vepřová líčka na červeném víně s rybízovou omáčkou
105 min.
Ingredience
- 800gramůVepřová líčka
- 2lžičkySůl
- 4lžičkyPepř 4 barev
- Na posypání
- 2kusyCibule lahůdková
- 100gramůAnglická slanina
- 1lžíceOlej olivový
- Omáčka
- 150gramůSlanina vepřová
- 200gramůCibule
- 2lžíceSádlo škvařené
- 150gramůDžem rybízový
- 0,5litrVývar z hovězích kostí
- 2lžičkyMaizena - kukuřičný škrob
- 0,7decilitrVíno madeira
- 0,5decilitrVoda pitná
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
942 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
89 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Z vepřových líček (lícní sval) odstraníme vrchní blánu, líčka omyjeme, osušíme, převážeme provázkem tak, že utvoříme špalíček masa. Poté maso osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem z každé strany. Uzenou slaninu pokrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. V hrnci si rozpálíme sádlo, na něm zprudka orestujeme špalíček masa z každé strany přibližně po 2 minutách. Potřebujeme, aby se nám maso zatáhlo. Poté líčka vyjmeme a do omastku přidáme pokrájenou slaninu. Jakmile se rozehřeje, přimícháme cibuli a zpěníme ji dorůžova. Přidáme džem ( nebo marmeládu) z červeného rybízu a vše restujeme za stálého míchání 3 minuty.
- 2Přilijeme silný vývar, červené kvalitní polosuché víno a přidáme líčka. Vývar promícháme, povaříme asi 3 minuty a podle chuti mírně dosolíme a opepříme. Líčka budeme pod poklicí dusit při mírné teplotě přibližně 50-60 minut. Měkká líčka vyjmeme z vývaru, odstraníme z masa provázek a vložíme je do druhého hrnce nebo mísy a zakryjeme.
- 3Omáčku přivedeme zprudka k varu a zredukujeme ji přibližně na 0,7-0,5 litru. Pokud budeme potřebovat omáčku hustší, tak v 0,5 dl vody rozmícháme 1-2 lžičky Maizeny (kukuřičného škrobu) a přimícháme do omáčky. Poté vaříme jen jednu minutu.
- 4Lahůdkové cibule i s natí očistíme a pokrájíme na tenké šikmé proužky. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky. V pánvi si slaninové nudličky na 1 lžíci oleje osmažíme dozlatova. Slaninu vyjmeme, na omastku orestujeme dozlatova lahůdkovou cibuli.
- 5Líčka pokrájíme na porce, které na talíři polijeme omáčkou, ozdobíme orestovanou cibulkou se slaninou a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.