Vepřová šunka s chutí broskví
195 min.
Ingredience
- broskvová šťáva na potírání
- 3lžíceDžem broskvový
- 2lžíceMed včelí
- 1šálekCukr třtinový
- 0,5decilitrKoňak Armaňak
- 2špetkySkořice mletá
- 3kilogramyVepřová kýta
- 0,5lžíceSůl
- 1,5decilitryDžus broskvový
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
635 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
37 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
182 mg
Cukr
19 g
Postup přípravy
- 1Vepřové maso z kýty omyjeme, osušíme, opatrně odkrojíme kůži, na několika místech ho nařízneme maximálně 5 mm hluboko a osolíme ho.
- 2Připravíme šťávu, se kterou budeme šunku potírat během pečení:
- 3Do pánve dáme 3 lžíce broskvového džemu, 2 lžíce medu, 1 šálek (2 dl) třtinového cukru, 0,5 dl Armaňaku, 1,5 dl broskvového džusu a 2 špetky skořice. Na mírném ohni směs mícháme tak dlouho, až se rozpustí cukr a med.
- 4Maso položíme na rošt s pekáčem. Celou kýtu potřeme broskvovou směsí a pečeme ji 20 minut při 200 °C. Když maso začne nabírat zlatou barvu (velmi často kýtu potíráme), snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dalších 70 minut. Potíráme ji přibližně každých 10 minut.
- 5Abychom zjistili, že je šunka dostatečně upečená, propíchneme ji špejlí - když bude vytékat čistá šťáva, je kýta hotová. Vyjmeme ji z trouby, dáme na mísu a necháme ji 20 minut odpočinout. Pak ji dáme do chladničky rychle vychladit.
- 6Vychlazenou šunku nakrájíme na porce a podáváme ji s přílohami podle chuti.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.