Vídeňský karamelový dort s ořechy
70 min.
Ingredience
- Náplň
- 225gramůOřechy vlašské
- 135gramůCukr krupice
- 60gramůMáslo čerstvé
- 300mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 4lžíceVoda pitná
- Poleva
- 175gramůČokoláda hořká
- 60gramůMáslo čerstvé
- 135gramůCukr krupice
- 60gramůMáslo čerstvé
- 4lžíceVoda pitná
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1141 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
76 g
Sacharidy
106 g
Vláknina
6 g
Cukr
59 g
Postup přípravy
- 1Ořechy jemně nasekáme, deset jader si ponecháme vcelku na ozdobu. V rendlíku nebo pánvi přivedeme k varu cukr a čtyři lžíce vody, mícháme, až se směs rozpustí. Stáhneme plamen a směs vaříme 10 minut bez míchání, až má jantarovou barvu. Odstavíme a vmícháme smetanu, dáme zpět na oheň a vaříme, až se karamel rozpustí, občas promícháme. Vaříme, až směs zhoustne, odstavíme a přimícháme ořechy a máslo. Necháme vychladit.
- 2Mouku smícháme s cukrem, solí, máslem a studenou vodou. Vytvarujeme 2/3 těsta na plát po celém obvodu, větší o 3 cm než je rozkládací forma o průměru 20 cm. Těsto dáme do formy tak, aby přečnívalo o 2,5 cm přes okraj.
- 3Lžící přendáme náplň do podkladu ve formě. Zbytek těsta rozválíme na plát o průměru 19 cm a položíme ho na náplň. Přečnívající těsto zahneme dovnitř a lehce přitlačíme, aby se přilepilo k podkladu. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 40 minut. Hotový koláč necháme vychladnout. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpustíme polevu. Koláč vyjmeme z formy a polijeme polevou. Do cukrářského sáčku s kulatým otvorem dáme čtyři lžíce polevy a postříkáme koláč. Ozdobíme ořechy a necháme minimálně 15 minut stát, aby čokoláda ztuhla.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.