Višňový džem 1
60 min.
Ingredience
- 1kilogramVišně
- 800gramůCukr krupice
- 150mililitrůVoda pitná
- 1kusCitrony
Počet porcí:
30Postup přípravy
- 1Pokyny pro konzervaci. Zavařovací hrnec částečně naplníme horkou vodou. Zavařovací sklenice, které chceme sterilizovat, uchopíme do držáků dnem dolů, dolijeme horkou, ale ne vroucí vodou tak, aby sklenice byly asi 2,5 cm pod hladinou. Hrnec zakryjeme poklicí a přivedeme k varu. Vaříme minimálně deset minut, nebo až půl hodiny, v závislosti na typu hrnce. Pak horké sterilizované sklenice jednu po druhé vyndáme a necháme je okapat. Horkou vodu ponecháme v hrnci pro sterilizaci víček a pro zavaření naplněných sklenic.
- 2Asi pět minut předtím, než začneme sklenice plnit, vložíme víčka do vroucí vody. Naplníme naběračkou sterilizované zavařovací sklenice asi 2,5 cm pod okraj sklenice džemem. Ujistíme se, že se nám uvnitř sklenic nevytvořily žádné vzduchové bubliny. Otřeme okraje sklenic, nasadíme a utáhneme víčko.naskládáme sklenice do zavařovacího hrnce a dolijeme tolik vody, aby se sklenice nacházely zhruba 5-7 cm pod hladinou.
- 3Uvedeme do varu, snížíme teplotu tak, aby se voda jen mírně vařila. vaříme 40 minut a kontrolujeme, aby byly sklenice stále pod vodou. Vypneme sporák, asi pět minut počkáme, vyndáme sklenice a dnem vzhůru je necháme zchladnout. Překontrolujeme, jestli všechna víčka dobře drží, pokud ne, vložíme sklenici do lednice a džem do deseti dnů spotřebujeme. Sklenice se správně držícími víčky označíme štítkem s datem zavařování a uložíme na suchém a chladném místě. Při pokojové teplotě vydrží neotevřená sklenice až rok. Po otevření uchováváme džem v lednici a obsah během deseti dnů spotřebujeme.
- 4Příprava džemu - s množstvím surovin na tři 300 g sklenice.
- 5Nalijeme vodu do velkého hrnce, přidáme krupicový cukr a uvedeme do varu.Přidáme omyté a vypeckované višně a šťávu z jednoho citronu. Zvolna vaříme za neustálého míchání 45 minut. Je-li to potřeba, odstraňujeme pěnu. Pokud chceme džem jemnější, můžeme směs rozmixovat.
- 6Odlijeme lžičku džemu na talířek a zkontrolujeme jeho konzistenci. Nesmí být řídký, ale hustý a lepkavý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.