Voňavý drobenkový koláč s kdoulemi
85 min.

Ingredience
- 2kusyKdoule
- 200mililitrůVoda pitná
- 2kusyBadyán
- 1kusSkořice celá
- 5kusůHřebíček
- 1kusCitrony
- 55gramůCukr moučkový
- Drobenka
- 5gramůOřechy vlašské
- 10gramůOřechy lískové
- 50gramůMouka polohrubá
- 55gramůCukr třtinový
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 45gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na vytření formy
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 50lžicMouka polohrubá
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
450 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
15 g
Sacharidy
77 g
Vláknina
9 g
Cukr
27 g
Postup přípravy
- 1Zralé větší kdoule omyjeme, osušíme a oloupeme. Pokrájíme je na plátky nebo osminky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, přidáme koření: badyán, skořici, hřebíček a omytý, na plátky pokrájený malý citrón. Kdoule pomalu vaříme do změknutí asi 35-40 minut. Poté je scedíme přes síto, do sklenice zachytíme 100ml šťávy z kdoulí. Až kdoule vychladnou, pokrájíme je na menší kousky.
- 2Troubu si předehřejeme na 180°C. Menší vyšší koláčovou formu vytřeme nahrubo máslem a vysypeme moukou.
- 3Připravíme si drobenku: do mísy dáme rozdrcené ořechy, přidáme k nim mouku polohrubou i hladkou, třtinový cukr, máslo, čerstvý žloutek a 2 lžíce smetany. Prsty směs promícháme, až vytvoříme drobenku.
- 4Na dno formy rozložíme kousky kdoulí, polijeme je šťávou, posypeme drobenkou a dáme formu do trouby. Koláč pečeme dozlatova přibližně 25 minut. Je krásně voňavý a chutný.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.