Výborný citrónový koláč

95 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
348 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
15 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
603 mg
Cukr
32 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V misce prosátou mouku propracujeme spolu s máslem, zakysanou smetanou, špetkou soli a citrónovou kůrou. Podle potřeby přilijeme sodovku, abychom získali hladké, tuhé těsto, které se nelepí na ruce. Zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme na 30 minut do lednice zchladit.
  • 2
    Vychladlé těsto vyválíme na kulatý plát o velikostí pečicí formy. Položíme na dno formy, vidličkou propícháme. Vložíme do teplé trouby na 15 minut předpéct.
  • 3
    Do kastrůlku vlijeme studenou vodu, ihned přisypeme pudinkový prášek, dobře metlou prošleháme. Přimícháme 150 g cukru, citrónovou šťávu, vanilkový cukr. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání na hustý krém. Stáhneme ze sporáku, necháme mírně vychladnout. Žloutky smícháme s cukrem, přilijeme smetanu. Žloutky smícháme s teplým krémem. Připravenou náplní potřeme předpečený korpus. Na povrch náplně rozložíme z bílků a zbylých 150 g cukru vyšlehaný tuhý sníh.
  • 4
    Ihned vrátíme do předehřáté trouby, kde při 160ti stupňové teplotě dopečeme ještě dalších 25 - 30 minut.
  • 5
    Po upečení vytáhneme koláč z trouby a necháme při pokojové teplotě chladnout celou noc. Poté rozkrájíme na úhledné trojúhelníkové porce. Pokládáme na jednotlivé, vychlazené talíře a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.