Výborný citrónový koláč
95 min.
Ingredience
- Na náplň
- 3decilitryVoda pitná
- 40gramůPudinkový prášek - vanilkový
- 300gramůCukr krupice
- 3mililitryCitronová šťáva
- 20gramůCukr vanilka
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 60gramůCukr moučkový
- 250gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 4kusyVaječný bílek slepičí
- Na těsto
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 60gramůMáslo čerstvé
- 60gramůZakysaná smetana
- 1lžíceCitronová kůra
- 70mililitrůSodovka
- 0,5špetkaSůl
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
348 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
15 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
603 mg
Cukr
32 g
Postup přípravy
- 1V misce prosátou mouku propracujeme spolu s máslem, zakysanou smetanou, špetkou soli a citrónovou kůrou. Podle potřeby přilijeme sodovku, abychom získali hladké, tuhé těsto, které se nelepí na ruce. Zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme na 30 minut do lednice zchladit.
- 2Vychladlé těsto vyválíme na kulatý plát o velikostí pečicí formy. Položíme na dno formy, vidličkou propícháme. Vložíme do teplé trouby na 15 minut předpéct.
- 3Do kastrůlku vlijeme studenou vodu, ihned přisypeme pudinkový prášek, dobře metlou prošleháme. Přimícháme 150 g cukru, citrónovou šťávu, vanilkový cukr. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání na hustý krém. Stáhneme ze sporáku, necháme mírně vychladnout. Žloutky smícháme s cukrem, přilijeme smetanu. Žloutky smícháme s teplým krémem. Připravenou náplní potřeme předpečený korpus. Na povrch náplně rozložíme z bílků a zbylých 150 g cukru vyšlehaný tuhý sníh.
- 4Ihned vrátíme do předehřáté trouby, kde při 160ti stupňové teplotě dopečeme ještě dalších 25 - 30 minut.
- 5Po upečení vytáhneme koláč z trouby a necháme při pokojové teplotě chladnout celou noc. Poté rozkrájíme na úhledné trojúhelníkové porce. Pokládáme na jednotlivé, vychlazené talíře a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.