Vychlazený vanilkový krém (crème brûlée)
55 min.
Ingredience
- 8kusůVaječný žloutek slepičí
- 550mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 60gramůCukr moučkový
- 2lžíceCukr krystal
- 1kusVanilkový lusk
- 1kusCukr vanilka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
745 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
62 g
Sacharidy
34 g
Cukr
22 g
Vápník
170 mg
Postup přípravy
- 1V misce do hladka utřeme žloutky s moučkovým cukrem.
- 2Rozřežeme vanilkový lusk a vydlábneme semínka.
- 3Na mírném plameni ohříváme smetanu na šlehání s vanilkovými semínky a vanilkovým luskem. Než se smetana začne vařit odstavíme a vanilkový lusk vytáhneme.
- 4Do smetany přimícháváme utřené žloutky s cukrem, nalijeme do čtyř vymazaných ohnivzdorných misek a dáme do hlubšího pekáče s vroucí vodou, voda by měla sahat do asi poloviny výšky misek. Pečeme 30-35 minut v troubě předehřáté na 180°C (musíme dávat pozor, aby voda nezačala vařit a krém se nesrazil). Mističky vytáhneme z trouby a necháme 4-6 hodin, nebo nejlépe přes noc, v chladničce.
- 5Povrch krému potom posypeme krystalovým a vanilkovým cukrem a na 1-2 minuty dáme na rozpálený gril, cukr vytvoří hnědou krustičku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.