Vyjímečná poleva ze sladko-slaného karamelu

27 min.

Ingredience

    • 245mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 1kusVanilkový lusk
    • 220gramůCukr krupice
    • 1lžičkaSůl mořská
Počet porcí:
24

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
69 kcal
Tuky
3 g
Sacharidy
10 g
Cukr
9 g
Vápník
7 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do většího rendlíku (nebo pánve) nalijeme 245ml hodně tučné smetany (33-50%), zamícháme do ní seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Při mírné teplotě smetanu ohřejeme.
  • 2
    Do druhého rendlíku (nebo hlubší pánve) nasypeme 220g krupicového cukru, přimícháme 7 lžic vody a zprudka přivedeme cukr k varu. Necháme ho probulávat 5-8 minut, do doby, až karamel získá krásnou jantarovou barvu. Dáváme při tomto vaření pozor.
  • 3
    Karamel s jantarovou barvou odstavíme z plotny a postupně do něj budeme přilévat teplou smetanu. Opět musíme dát pozor, směs je velmi horká a může prskat. Stále mícháme do doby, až se karamel úplně rozpustí. Pokud by se v karamelu utvořili hrudky, vrátíme karamel se smetanou na plotnu, zahříváme ho a stále mícháme, až bude krásně hladký.
  • 4
    Jakmile karamel začne chladnout, nasypeme do něj 1 kopcovitou lžičku mořské soli a promícháme.
  • 5
    Karamel použijeme hned jako polevu, nebo ji nalijeme do větší suché sklenice a dobře ji uzavřeme. V lednici tak karamel vydrží až 14 dní.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.