Zapečené makarony se sýrem
60 min.
Ingredience
- 175gramůMáslo čerstvé
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyHořčice Dijonská
- 500mililitrůMléko zahuštěné neslazené
- 1,5litryMléko polotučné
- 500gramůMakarony milánské
- 300gramůSýr Ementál (Primátor)
- 300gramůSýr Niva (Rokfór)
- 1kusPažitka
- 1lžíceOlej olivový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1226 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
60 g
Sacharidy
90 g
Vláknina
6 g
Cukr
626 mg
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia.
- 2V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a makarony v ní uvaříme podle návodu na obalu, poté je slijeme a necháme okapat.
- 3V hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a upražíme jíšku. Do jíšky přimícháme dijonskou hořčici a sundáme ze sporáku.
- 4Kondenzované mléko a polotučné mléko vlijeme do misky, promícháme a po malých dávkách přiléváme do připravené jíšky.
- 5Hrnec vrátíme na sporák a za stálého míchání vaříme 10 minut.
- 6Následně do omáčky přidáme 2/3 ementálu a 2/3 nivy a mícháme, dokud se sýry nerozpustí.
- 7Zapékací mísu vymažeme, nasypeme do ní makarony, přelijeme sýrovou omáčkou a promícháme. Povrch posypeme zbytkem sýra a vložíme do předehřáté trouby.
- 8Pečeme 20 minut. Ihned poté servírujeme a zdobíme najemno nasekanou pažitkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.