Zapékané ústřice
40 min.
Ingredience
- 16kusůÚstřice
- 150gramůPórek
- 100gramůCeler bulvový
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1kusŠalotka
- 100mililitrůVíno bílé
- 5gramůPepř černý mletý
- 100gramůMrkev kořen
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
440 kcal
Bílkoviny
41 g
Tuky
11 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Pod tekoucí vodou omyjeme ústřice, škrabkou z nich oškrábáme veškerý písek. Vhodným nožem je otevřeme, scedíme z nich tekutinu a odložíme stranou. Oloupeme šalotku a jemně nakrájíme. Opereme pažitku a pokrájíme ji. Oškrábeme mrkev, oloupeme celer, odřízneme z pórku kořínky a vrchní zelenou část. Takto připravenou zeleninu
- 2pokrájíme. Povaříme ji v páře, scedíme a dáme do mísy společně se
- 3špetkou soli. Všechno odožíme na později.
- 4Do pánve dáme pokrájenou šalotku, zalijeme ji bílým vínem, vodou scezenou z ústřic, kterou jsme si předtím odložili, a čtvrtinou
- 5tekutiny vyvaříme. Do jiné pánvičky rozklepneme vejce, přidáme žloutek a metličkou je rozšleháme. Přidáme zčásti vyvařenou a scezenou tekutinu, špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře.
- 6Pánvičku dáme do většího hrnce do vodní lázně a metličkou našleháme, dokud omáčka nenabude dvojnásobného objemu a nezhoustne. Do skořápek vkláme vždy po 1 ústřici a rozdělíme do nich pórek, mrkev a celer. Ústřice ve skořápkách zalijeme trochou připravené omáčky, dáme do pekáče a asi 5 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
- 7Vytáhneme je z trouby a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 16. 4. 2017
Zapékané ústřice
Ústřice mám rada 😉