Zapékaný květák s kukuřičnými lupínky
70 min.
Ingredience
- 1kusKvěták
- 3lžíceSýr Eidam cihla 30%
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 60gramůLupínky kukuřičné
- 1,5litryVoda pitná
- 375mililitrůMléko odtučněné
- 1,5lžíceMouka kukuřičná
- 3lžíceJogurt nízkotučný
- 1lžičkaHořčice kremžská
- 1lžícePaprika mletá sladká
- 2lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
205 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
11 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
6 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Malý květák rozebereme na růžičky, nahrubo nastrouháme nízkotučný sýr Eidam, umeleme pepř a nahrubo nadrtíme kukuřičné lupínky.
- 2Do vařící vody vložíme květákové růžičky a 15-20 minut je vaříme. Když změknou, dáme je okapat a odložíme. Dále připravíme omáčku. Do hrnce nalijeme mléko a na středním plameni ho zahříváme. Když začne vřít, vlijeme do něho kukuřičnou mouku rozmíchanou ve 3 lžících vody a za stálého míchání vše vaříme na středním plameni. Když omáčka zhoustne, odstavíme ji, vmícháme do ní jogurt smíchaný s hořčicí a podle chuti opepříme.
- 3Do zapékací mísy nalijeme polovinu omáčky, do ní rozvrstvíme uvařený květák, který zalijeme zbytkem omáčky. Povrch posypeme kukuřičnými lupínky, nastrouhaným sýrem, zaprášíme paprikou a polijeme rozehřátým máslem. Mísu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a při této teplotě nákyp pečeme 15-20 minut.
- 4Když povrch dostane zlatohnědou barvu, vyjmeme nákyp z trouby, rozdělíme ho na talíře a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.