Závin s mákem
95 min.
Ingredience
- 50dekagramůMouka polohrubá
- 22dekagramůCukr krupice
- 3dekagramyDroždí
- 13dekagramůMáslo čerstvé
- 3dekagramyOřechy lískové
- 6dekagramůPerník
- 2dekagramyČokoláda hořká
- 1kusVejce slepičí
- 18dekagramůMák mletý
- 0,75litrMléko polotučné
- 0,5lžičkaCitronová kůra
- 0,5kusVanilkový lusk
- 0,5lžičkaSkořice mletá
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
754 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
34 g
Sacharidy
99 g
Vláknina
9 g
Cukr
32 g
Postup přípravy
- 1V míse zaděláme trochu tužší kynuté těsto a necháme ho vykynout. Potom z něj vyválíme asi 1 cm silný obdélník, který potřeme studenou makovou nádivkou. Těsto zabalíme ze dvou stran směrem do středu a necháme ho ještě chvilku kynout. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými lískovými oříšky. Pečeme v rozehřáté troubě do červena.
- 2Nádivka - Mák vaříme 45 minut ve vodě se sodou. Až se voda zredukuje, přilijeme mléko a ještě 15 minut vaříme. Potom mák utřeme v míse s cukrem, máslem, strouhaným perníkem, skořicí, vanilkou a čokoládou. Nádivku používáme studenou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.