Závitušky
80 min.
Ingredience
- 50gramůMáslo čerstvé
- 50gramůCukr krupice
- 20gramůDroždí
- 1špetkaSůl
- 1kusVejce slepičí
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,38litrMléko polotučné
- 50gramůTuk Hera jedlý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
758 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
26 g
Sacharidy
109 g
Vláknina
4 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Odlijeme stranou polovinu mléka, přisypeme rovnou lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
- 2Mouku prosejeme do mísy, osolíme, přidáme cukr a vykynutý kvásek. Ve zbylém mléce rozšleháme žloutek, rozpuštěné máslo, přilijeme k ostatnímu, zaděláme tuhé těsto a necháme vykynout.
- 3Z vykynutého těsta utvoříme váleček o průměru 4 cm, nakrájíme z něj stejně velké dílky. Dílky vyválíme do kuliček, každou kuličku vytvarujeme na tenkou placku, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme krystalovým cukrem, sbalíme jako palačinky. Závitky na obou koncích do jedné třetiny rozkrojíme a konce křížem přehneme.
- 4Závitušky vyskládáme na vymaštěný plech, necháme vykynout. Následně je potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v předehřáté troubě.
- 5Podáváme ke kávě jako zákusek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.