Zázvorový koláč s piniovými ořechy
70 min.
Ingredience
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 180gramůCukr krupice
- 110gramůMáslo čerstvé
- 1lžícePomerančová kůra
- 1lžičkaZázvor mletý
- 100gramůOříšky piniové
- 80gramůZázvor celý
- 1lžičkaSoda jedlá
- 300mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 1kusVejce slepičí
- 1kusPomeranče
- 4lžíceLikér pomerančový
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
305 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
17 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
1 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia, dortovou formu vymažeme máslem. V misce smícháme mouku, cukr, máslo a vyrobíme drobenku. Nakonec do ní přimícháme mletý zázvor a nastrouhanou pomerančovou kůru.
- 2Zázvor očistíme, nakrájíme na malé kostičky, polovinu piniových ořechů a zázvoru rozprostřeme na dno dortové formy. Zbytek ořechů nasekáme, spolu s kostičkami zázvoru přimícháme do drobenky. Odvážíme 100 g těsta, rozprostřeme ho na piniové ořechy a zázvor. Ke zbytku těsta přimícháme smetanu a jedlou sodu smíchanou s vejcem, těsto nalijeme do formy.
- 3Dortovou formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 40 minut, poté vyjmeme a necháme vychladnout.
- 4Pomeranče oloupeme, zbavíme bílé slabé slupky a dílky pomerančů zdobíme hotový vychladlý koláč. Nakonec koláč ještě zakápneme pomerančovým likérem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.