Zejbišské jidáše s medem

45 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
2146 kcal
Bílkoviny
62 g
Tuky
31 g
Sacharidy
398 g
Vláknina
16 g
Cukr
24 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy prosejeme 1 kg hladké mouky, do které zamícháme 15 g soli. Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 50 g kvasnic. Ke kvasnicím přisypeme 60 g cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g medu (tekutého), 120 g měkkého másla, po jedné lžíci nastrouhané citrónové a pomerančové kůry, 0.5 lžíce citrónové šťávy, 0.5 lžičky skořice, vlažné mléko (3-4 dl) a vejce. Vše promícháme a těsto dobře vypracujeme. Mléko při promíchání těsta přiléváme podle potřeby, těsto by mělo být polotuhé (téměř jak na knedlík). Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
  • 2
    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, odkrajujeme z něj kousky (větší jak polévková lžíce). Z každého kousku vyválíme váleček. Ze dvou spletených válečků vytvoříme například věneček. Vytvarované těsto pokládáme na olejem vymazaný plech a necháme asi 10 minut kynout. Potom jidáše potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 20-25 minut dozlatova.
  • 3
    Upečené jidáše necháme vychladnout a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.