Želé z angreštu s vanilkou
85 min.
Ingredience
- 2,5kilogramyAngrešt
- 3kusyTřešně
- 1kusCitrony
- 1kusVanilkový lusk
- 500gramůCukr želírovací
- 300mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
60Postup přípravy
- 1Přebereme angrešt a třešně, opláchneme je a dáme do hrnce s vodou. Horkou vodou omyjeme citron, osušíme. Z kůry odkrojíme tenkou vrstvu, vymačkáme šťávu, kterou přidáme do hrnce s angreštěm. Kůru odložíme. Přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu, odstraníme pokličku a na slabém plameni vaříme ještě asi 15 minut, až popraskají všechny angrešty.
- 2Velké síto s vloženou vlhkou kuchyňskou nebo pasírovací utěrkou položíme na mísu, nalijeme do něj rozvařený angrešt a necháme vykapat, nejlépe tak dlouho, dokud šťáva nevychladne. Pokud utěrku svážeme a zavěsíme nad mísu, vykape větší množství šťávy.
- 3Z vykapané šťávy odlijeme 1300 ml, smícháme ve velkém hrnci s želírovacím cukrem 3plus1. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrabeme dřeň, lusk nakrájíme na větší kousky a s odkrojenou citronovou kůrou přidáme do hrnce. Přivedeme k varu a vaříme asi 4 minuty, potom uděláme želírovací zkoušky. Je-li želírovací zkouška v pořádku, plníme želé do sklenic vypláchnutých horkou vodou a uzavřeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.