Zeleninový nákyp se špenátem

60 min.
Rakousko

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
304 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
26 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Špenát propereme, vyřízneme stonky, spaříme, scedíme a nasekáme na jemno. Nakonec z něj vymačkáme v čisté utěrce všechnu tekutinu. Očištěnou zeleninu pokrájíme na kostičky a povaříme 3 minuty v osolené vodě. Vodu slijeme a zeleninu necháme vychladnout.
  • 2
    V kastrolku na 50 g rozehřátého másla necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli. Dáme pozor, aby nezačala hnědnout. Po 4 - 5 minutách vmícháme špenát, muškátový oříšek, sůl a pepř, poté necháme vychladnout.
  • 3
    Troubu rozehřejeme na 180°C (plyn na stupeň 4). Zapékací misky o průměru 10 cm vymažeme druhou částí másla (50 g) a vysypeme hrubou moukou.
  • 4
    V rendlíku rozehřejeme 50 g másla, přidáme hladkou mouku, mícháme 1 - 2 minuty, poté za stálého míchání přiléváme mléko, až je omáčka hladká a začne se lepit k vařečce.
  • 5
    Žloutky oddělíme od bílků, žloutky přimícháme do omáčky a z bílků ušleháme tuhý sníh. Nastrouháme sýr.
  • 6
    Do omáčky postupně přidáme špenát, zeleninu, strouhaný sýr a nakonec opatrně vmícháme sníh. Směs rozdělíme do zapékacích misek a pečeme asi 30 minut, než nabude a zezlátne.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.