Zeleninový nákyp se špenátem
60 min.
Ingredience
- 100gramůKarotka
- 100gramůCeler řapíkatý
- 50gramůFazolové lusky
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 450gramůŠpenát
- 1kusCibule
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 50gramůČedar
- 3lžíceMouka pšeničná hrubá
- 40gramůMouka pšeničná hladká
- 250mililitrůMléko polotučné
- 1litrVoda pitná
- 4kusyVejce slepičí
- 150gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
304 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
26 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Špenát propereme, vyřízneme stonky, spaříme, scedíme a nasekáme na jemno. Nakonec z něj vymačkáme v čisté utěrce všechnu tekutinu. Očištěnou zeleninu pokrájíme na kostičky a povaříme 3 minuty v osolené vodě. Vodu slijeme a zeleninu necháme vychladnout.
- 2V kastrolku na 50 g rozehřátého másla necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli. Dáme pozor, aby nezačala hnědnout. Po 4 - 5 minutách vmícháme špenát, muškátový oříšek, sůl a pepř, poté necháme vychladnout.
- 3Troubu rozehřejeme na 180°C (plyn na stupeň 4). Zapékací misky o průměru 10 cm vymažeme druhou částí másla (50 g) a vysypeme hrubou moukou.
- 4V rendlíku rozehřejeme 50 g másla, přidáme hladkou mouku, mícháme 1 - 2 minuty, poté za stálého míchání přiléváme mléko, až je omáčka hladká a začne se lepit k vařečce.
- 5Žloutky oddělíme od bílků, žloutky přimícháme do omáčky a z bílků ušleháme tuhý sníh. Nastrouháme sýr.
- 6Do omáčky postupně přidáme špenát, zeleninu, strouhaný sýr a nakonec opatrně vmícháme sníh. Směs rozdělíme do zapékacích misek a pečeme asi 30 minut, než nabude a zezlátne.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.