Žemle

45 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
456 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
15 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
3 g
Cukr
741 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 150 °C.
  • 2
    Do mísy prosejeme mouku, vprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, vsypeme cukr, přilijeme dvě lžíce vlažného mléka, poprášíme moukou, promícháme a necháme vykynout. Poté po okraji mísy nasypeme sůl, vmícháme ostatní suroviny a vypracujeme hladké a pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 60 minut kynout.
  • 3
    Z vykynutého těsta tvoříme bochánky, klademe na plech a necháme asi 30 minut kynout. Vykynuté bochánky nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem, hrubozrnnou solí a v předehřáté troubě pečeme dozlatova.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 19. 2. 2017
Žemle
Opravdu velice dobré pečivo, doporučuji vyzkoušet. U nás se bulky snědly ještě teplé a jen tak samostatné. Z půlkila mouky se dá udělat 10 -12 ks, záleží na velikosti. Místo nakrojení do kříže jsem ještě před kynutím použila raznici, ale přiznávám, že techniku používání musím ještě vypilovat :-) Bulky v ném podání nejsou vizuélně nic moc, ale na chuti to samozřejmě neubralo :-) Palec nahoru😎
Anonymní uživatel
st 22. 2. 2017
Žemle
Při druhém pokusu jsem byla trochu úspěšnější, přidávám ještě jedno foto. Žemle jsou moc dobré, dostaly pochvalu i od kolegů v práci. :-)