Žemlovka jablková
45 min.
Ingredience
- 1200gramůŽemle tuková
- 3gramySkořice mletá
- 180gramůVejce slepičí
- 15gramůSůl
- 1500gramůJablka
- 60gramůHrozinky
- 180gramůCukr krupice
- 300gramůTuk
- 150gramůCukr moučkový
- 30gramůCukr vanilka
- 900mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
941 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
37 g
Sacharidy
138 g
Vláknina
3 g
Cukr
52 g
Postup přípravy
- 1Žemli nakrájíme na tenké plátky a zvlhčíme osolenými vejci rozšlehanými s mlékem.
- 2Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky.
- 3Do pekáče vymazaného tukem rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na ně navrstvíme polovinu nakrájených jablek, posypeme je přebranými, omytými a spařenými rozinkami a polovinou cukru smíchaného se skořicí. Na jablka narovnáme další třetinu žemlí a na ně zbylá jablka s cukrem, rozinkami a skořicí. Vrchní vrstvu tvoří poslední třetina žemlí, které pokapeme zbylým rozpuštěným máslem.
- 4Ve středně vyhřáté troubě upečeme žemlovku dorůžova.
- 5Při podávání žemlovku krájíme obvyklým způsobem a sypeme ji moučkovým a vanilkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 14. 2. 2016
Žemlovka jablková
Připravovala jsem žemlovku podle tohoto receptu. Žemle jsem měla starší, ale ještě vláčné a možná proto jsem potřebovala dvojnásobné množství mléka a vajec. Sůl jsem nedala, pečivo je slané dost, spíš do mléka s vajíčkem přidávám trochu cukru, kterého jsem spotřebovala o trochu více než uvádí recept a taktéž více rozinek, ale to opravdu záleží na chuti každého.Můžou se přidat i ořechy. Jablka jsem nastrouhala na nudličky , gramáž jsem měla dle receptu, ale v už čisté váze, po oloupání a bez jadřinců. Pokud v rodině nejsou obzvlášť velcí jedlíci, tak 3 porce stačí na porce 4.🙂