Židovský sváteční chléb
130 min.
Ingredience
- 2lžičkyDroždí
- 200mililitrůVoda pitná
- 500gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 2lžičkyMed včelí
- 2kusyVejce slepičí
- 60gramůMáslo čerstvé
- 3lžičkyMák mletý
Počet porcí:
1Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2500 kcal
Bílkoviny
76 g
Tuky
74 g
Sacharidy
387 g
Vláknina
4 g
Cukr
19 g
Postup přípravy
- 1Droždí nasypeme do mísy a smícháme s vodou. Necháme pět minut rozpouštět a poté pořádně zamícháme. Poté do mísy přidáme mouku, sůl a opět zamícháme. Těsto zakryjeme utěrkou a dáme na 20 minut kynout na teplé místo.
- 2Do mísy přidáme med, rozšlehané vejce a rozehřáté máslo. Opět vše pořádně promícháme. Těsto pak vyklopíme a minimálně pět minut hněteme. Následně vrátíme do mísy, zakryjeme a necháme opět kynout, tentokrát dvě hodiny.
- 3Poté těsto rozdělíme na tři kusy a z každého uděláme váleček. Ten následně smotáme buď do vánočky nebo do šneka. Přendáme na pomoučený plech, zakryjeme utěrkou a necháme ještě hodinku kynout.
- 4Pak už jen stačí potřít vodou, posypat mákem a dát péct do trouby na 45 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.