Žitné vdolečky s mlékem
65 min.
Ingredience
- 750gramůMouka žitná
- 80gramůMáslo čerstvé
- 40gramůHera
- 1kusVejce slepičí
- 1lžičkaSůl
- 1lžíceCukr krupice
- 30gramůDroždí
- 1,2litryMléko plnotučné
- 2,5lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
623 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
26 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
157 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Do mísy prosejeme mouku, uděláme do ní dolík, do kterého rozdrobíme kvasnice s lžičkou cukru, přidáme 1 dl vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Když vzejde, přidáme k mouce sůl, rozehřátou Heru, vejce, 400 ml vlažného mléka, promícháme a těsto dobře propracujeme. Těsto zakryjeme a necháme v teple vykynout.
- 2Vykynuté těsto dáme na vál, lžící nebo nožem odkrajujeme kousky, ze kterých vytvoříme malé kulaté vdolečky. Ty necháme chvilku odležet, poté je poklademe na plech vytřený olejem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 190°C přibližně 20-30 minut dozlatova. V hrnci si přivedeme k varu zbylé mléko a potom ho odstavíme z plotny.
- 3Upečené vdolky ponoříme na několik sekund do vařícího mléka, dáme je na mísu, přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.